Meg fogsz lepődni, de a test elsavasodásának olyan jelei is vannak, amelyek teljesen megszokottak, és a stressznek, életritmusbeli kilengéseknek tudjuk be őket. Ilyenek például, hogy lassan nő a hajad, ráncosodsz, májfoltos a bőröd, táskás a szemed, rosszul alszol, fáradékony vagy, vérezget az ínyed, gyakran fujkálod az orrod, ödémásodsz, narancsbőröd van, könnyen összeszedsz fertőzéseket, evés után hirtelen elfáradsz, könnyen kihűlnek a végtagjaid, fáradékony vagy, nem bírsz lefogyni, pesszimista vagy, könnyen túlreagálsz dolgokat.
A vér pH-értéke 7,365. Ha ez csökkenne, vagyis savas irányba tolódna el, a szervezet ennek kompenzálására ásványi anyagokat von el az egyéb szövetekből, így ezek hiánya miatt újabb tünetek keletkeznek pl csontritkulás, fogszuvasodás, porckorongproblémák, visszeresedés, hajhullás, érelmeszesedés. A vesén, a beleken és a bőrön keresztül is szeretné eltávolítani a szervezet a savakat, emiatt aztán jönnek a bőrbetegségek, mandulagyulladás, allergiák. A nyomelemek és ásványi anyagokkal lekötött savakból keletkeznek a salakanyagok, amelyek gátolják a szervezet egészséges működését.
Ha pedig nem tud megbírkózni velük, elraktározza kövekké kristályosítva, vagy a zsírszövetben, ami miatt zsír kerül az érfalaktól kezdve bárhová. Az elsavasodott környezetben a vér oxigénszintje is csökken további teret adva a különböző baktériumoknak, amelyek tovább savasítják környezetüket. Így tudnak kialakulni a ronda, halálos kimenetelű betegségek. Ismersz valakit, akinek idős korban sincs az eddig felsorolt panaszok közül egyik sem? Mindjárt gondoltam.
Táplálékaink nagy része savasít. A húsok, szénsavas italok, alkohol, hagyományos kávék, zsiradékok, édességek, tejtermékek, szénhidrátok, savanyúságok, kecsap, mustár, majonéz, amiket iszonyatos mennyiségben eszünk naponta. Ezek mellett sokkal kevesebb lúgosító ételt eszünk, mint pl a gyümölcsök, zöldségek, olajok, tönkölybúza, szója, kecsketej. Néhány szörnyű összefüggés:
- túl sok hús -> húgysav
- túl sok hagyományos fekete kávé és fekete tea -> csersav
- szénsavas üdítők -> szénsav
- kóla -> foszforsav
- édességek és cukor -> ecetsav
- fizikai megterhelés -> tejsav
- negatív érzelmek (bosszúság, stressz, félelem) -> sósav
Lúgosító anyagok nélkül manapság úgy tűnik nem lehet megoldani szervezetünk egészséges pH-jának helyreállítását és fenntartását. Örüljünk, hogy hozzá lehet jutni ilyen készítményekhez, és néhány hónap alatt rendbeszedhetjük magunkat. Persze, lehet próbálkozni lúgosító diétával is, amikor a táplálékunk 20%-ban savasító, 80%-ban lúgosító élelmiszerekből áll - de ez a konyha komoly átszervezését, és az ízlés átprogramozását igényli.
Ha lúgosító táplálékkiegészítőt kezdesz szedni, vedd komolyan, hogy mellette ne randalírozz napi szalonnázgatással, csokizgatással, hanem főzelék, saláta legyen a köret, és naponta egyél nyers gyümölcsöt. Lúgosításra és egyéb immunerősítésre, méregtelenítésre alkalmas gyógynövények többek közt a spirulina alga, a ganoderma, az oroszlánysörény gomba és a hernyógomba.
(A fogyásról, életmódváltásról itt olvashatsz bővebben.)